Uiensalade

Als je aan mijn vriendin vraagt; wie houd er het meest van uien? Dan roept ze zonder na te denken… Dave! Inderdaad, wat hou ik ervan šŸ™‚ Dit is ook mijn favoriete salade om een broodje gekruid vlees af te maken. Door de sumak, het zouten en afspoelen van de ui, verliest de ui zijn scherpe smaak. Het wordt hierdoor echt een heerlijke toevoeging aan bv. kƶfte, dƶner of lekker bij de bbq. Zo simpel, lekker en goedkoop, het proberen waard.

Bijgerecht 4 personen

Ingrediƫnten:

500 gram uien
een eetlepel fijngehakte peterselie
een eetlepel sumak
een eetlepel citroensap
twee eetlepels olie
zout en peper

Bereiding:

  1. Snijd de uien in ringen en haal ze uit elkaar. Meng met zout, sumak en fijngesneden peterselie. Doe de uienreepjes in een kom, en giet er kokend water over, zodanig dat de ui onder staat en voeg een flinke snuf zout toe. Laat alles tien minuten staan en giet het water af in een vergiet. Dep de ui daarna droog met keukenpapier.
  2. Terwijl de ui in het hete water staat, maak je de marinade. Doe een eetlepel sumak, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olie in een mengkom. Voeg zout en peper toe, klop alles goed door elkaar, en proef of het zo goed genoeg gekruid is. Laat de marinade maar rusten. Na de uitgelekte uienreepjes droog gedept te hebben, doe je ze in de sumak-marinade. Goed roeren en wegzetten, minstens een half uur, maar liever langer. Zo wordt de marinade goed opgenomen in de uien, die met het verstrijken der tijd een mooi roze kleurtje krijgt, door de sumak.
  3. Schep er op het einde de gehakte peterselie door.

Eet smakelijk!