Zandkoekjes

Dit is een super makkelijk recept voor heerlijke zandkoekjes. Heel leuk om met kinderen te maken. Beetje kneden, uitrollen en met een leuk vormpje uitsteken, een kind kan de was doen. Dit is een basisrecept, je kunt er nog dingen aan toevoegen om het specialer te maken, stukjes noot, cacao, koekkruiden, citroenrasp, enz. Veel plezier met het maken!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

250 gr bloem
½ ei
¼ tl zout
185 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
1 tl vanille-extract

Extra benodigdheden:
bloem
½ ei, losgeklopt, voor het bestrijken van de koekjes

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter. Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van het resterende deeg weer een balletje en rol het uit en herhaal tot het deeg op is. Bestrooi je werkblad regelmatig met bloem, anders plakt je deeg aan het werkblad.
  3. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.