Saté ajam

Iedereen kent ze wel, saté! Dit is mijn recept, gebaseerd op de sateetjes van mijn moeder. Beetje pittig en een lekker zoetje van de ketjap kaki tiga. Het liefst eet ik ze zo uit de hand en dan kan ik er ontelbaar veel op. Maar om je maaltijd compleet te maken, serveer ze met pindasaus, witte rijst of gado gado.

Ingrediënten:

 • 1 kg kippendijen
 • 1 middelgrote ui
 • 4 tenen knoflook
 • 100 ml ketjap kaki tiga (of manis)
 • 1 el sambal brandal
 • 1 tl ketoembar
 • 1/2 tl komijn
 • 2 kleine bouillonblokjes
 • 1 tl gemalen witte peper
 • stukje verse gember (2 cm)
 • 2 el citroensap
 • 2 el olie
 • satéstokjes

Bereiding:

 1. Snijd de kippendijen in blokjes van 2 bij 2 cm en doe ze in een schaal. Doe de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en maak er een gladde marinade van. Marineer de kipblokjes in de ketjapmarinade en laat ze een nacht marineren in de koelkast.
 2. Leg de satéstokjes een uur van te voren in een bak met water. Rijg nu de vlees aan de stokjes, gebruik 4 stukjes vlees per stokje.
 3. Rooster de spiesjes nu boven houtskool of in de grill (op het hoogste plateau) in ca. 10 minuten bruin en gaar.
 4. Serveer de kipsaté met pindasaus. Ik gebruik het liefst een zakje van de toko, die meng ik met Wijko satésaus, voeg er een beetje ketjap en sambal aan toe en smikkelen maar. Soms kan ik niet wachten en pak er een direct van de barbecue, dus zonder saus zijn ze ook heerlijk!

Selamat Makan!

Variatie: Als je Sate Babi (varkenssaté) wil maken, gebruik dan 500 gram speklappen zonder zwoerd en 500 gram varkenslappen/schouderkarbonade/hamlappen.

 

 

 

 

 

2 comments on “Saté ajam

 1. Die zien er erg goed uit! Lang geleden dat ik die bij je moeder heb gegeten 🙂 ik kom wel een keer bij jullie BBQ-en!

Comments are closed.