Sambal Brandal (Davelovesfood style)

Dit is mijn favoriete sambal, pittig, kruidig en een beetje zoet. Ik maak deze sambal het liefst met allerlei verschillende soorten pepers, daardoor verschilt hij altijd qua pittigheid. Dit maakt de sambal wel voller en spannender van smaak. Deze sambal is wel voor de ervaren sambal eter. Ik maak er vaak een sausje van met ketchup voor bij een snack of als ik bij een recept rode peper moet toevoegen, dan voeg ik een beetje van deze sambal toe, heerlijk!

Ingrediënten:

 • 4 tenen knoflook
 • 3 sjalotten
 • 10 pepers naar keuze (bv. mix van rode, madam jeanette, habanero, jalapeno)
 • 4 rawits
 • stengel citroengras
 • 3 blaadje djeroek poeroet
 • 5 kemirinoten (10 minuten geroosterd in de oven op 160 graden)
 • 1 tl trassi
 • 1 salam blad
 • 2 cm laos
 • 2 el palmsuiker
 • 1 el tamarindepasta
 • 1 tl zout
 • 2 eetlepels ketjap
 • zonnebloemolie, om in te bakken

Bereiding:

 1. Doe de knoflook, sjalotten, pepers, rawits, geroosterde kemirinoten, trassi en zout in een keukenmachine en maal het tot een geheel. Niet te fijn, het is lekkerder als er nog stukjes peper te zien en te proeven is.
 2. Verwarm een paar eetlepels zonnebloemolie in een pan. Voeg wanneer de olie heet is, de sambal mengsel, citroengras, salamblad, laos en djeroek poeroet toe. Fruit de sambal al roerend 30 minuten. Als het te hard gaat, zet het vuur dan lager.
 3. Voeg er nu de palmsuiker, tamarinde en ketjap aan toe en bak het al roerend nog 30 minuten. Doe daarna de sambal in een gesteriliseerde pot en sluit af met olie. Je kunt de sambal ongeveer 4 weken bewaren in de koelkast.