Peshawari Naan

Basisrecept Naan

Ingrediënten 8-10 stuks:

 • 900g bloem (plus extra om te bestuiven)
 • 1el zout
 • 2el bakpoeder
 • 300ml volle melk
 • 7g gedroogde gist
 • 2el suiker
 • 3 eieren
 • 250g Griekse yoghurt
 • 1tl zonnebloemolie
 • 3el gesmolten Ghee (geklaarde boter)

Voor de Peshawari vulling

 • 200g amandelschaafsel
 • 2el geraspte kokos
 • 3el slagroom
 • 1el suiker
 • handje blanke rozijnen

Bereiding:

Basisrecept voor zelfgemaakte naan

 1. Zeef bloem, zout, bakpoeder in een grote kom. Verwarm de melk tot ‘ie handwarm is. Giet er dan de suiker en gist bij, deksel erop en 20 minuten laten staan. Je gist is dan actief en de melk is gaan schuimen. Met een garde mix je de eieren bij de yoghurt.
 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom, giet hier het melk- en yoghurtmengsel bij. Kneed nu 10 minuten tot je een zachte, iets kleverige bal deeg hebt. Doe die in een kom die je hebt ingevet met de zonnebloemolie. Dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen.

Peshawari Naan recept

 1. Voor de vulling pureer je het amandelschaafsel met de kokos, room, suiker en rozijnen in een foodprocessor tot een dikke pasta. Is het resultaat te kruimelig dan klein scheutje extra room erbij of meer amandel als het juist te nat is. Haal uit de machine en kneed tot een soepele, deegachtige pasta.
 2. Vul je Naan met Peshawari vulling. Neem een stukje deeg ter grootte van een tennisbal, druk het iets plat en leg een balletje van de pasta – ter grootte van een golfbal – in het midden van het deeg. Vouw het naandeeg om de pasta en rol het met een deegroller, op een bebloemd aanrecht, uit tot een ronde of druppelvormige lap van 5mm dik. Klop de overtollige bloem eraf.
 3. Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg de naan erin. De onderkant gaat nu garen, de bovenkant zal gaan borrelen. Controleer de onderkant regelmatig, zodat ‘ie niet verbrandt. Ze moeten mooi goudkleurig zijn. Draai dan om, zodat de andere kant ook nog kan kleuren. Na 3-5 minuten is je naan gaar en klaar.Leg de gebakken naan op een rooster, bestrijk dunnetjes met gesmolten ghee. Houd warm, terwijl je de rest van het deeg verwerkt en bakt.

Tip:

Ik kreeg een mooier bakresultaat door de naan af te grillen in de oven. Verwarm de oven op grillstand met het bovenste element op de hoogste stand. Zodra je de naan gaat bakken in de pan, zorg dat je 1 kant mooi bruin bakt. Als die bruin is, leg dan de naan in de oven, met de ongegaarde kant naar boven. Laat hem nu verder garen in de oven, dit duurt 2-3 minuten. Je naan zal nu bol worden als hij gaar is. Let wel op, want dit gaat snel. Zodra die bol wordt, komt hij dichter bij het warmte-element en brand hij snel aan.