Roti kukus

Roti kukus betekent letterlijk ‘gestoomd brood’. Dit is een heerlijke Indische cake, subtiel van smaak en heerlijk met een beetje roomboter.

Ingrediënten:

 1. 5 eieren
 2. 200 gr. kristalsuiker
 3. 2 theelepels vanille extract
 4. Mespunt zout
 5. 250 gram zelfrijzend bakmeel
 6. 100 ml 7up
 7. 1 eetlepel cacaopoeder

Bereiding:

 1. Vul de rijststomer, stoompan of een pan met deksel waar het vergiet in past met water, zo dat het water de inzet of het vergiet niet raakt. Knoop bij het gebruik van een vergiet een opgerolde theedoek om de rand van het vergiet zodat deze goed in de pan past. Breng het water aan de kook.
 2. Mix de eieren met de suiker, vanille-extract en een snufje zout op een hoge stand in 5 minuten tot een romig mengsel. Mix de 7-up erdoor.
 3. Giet als het water kookt de helft van het beslag in de inzet of het vergiet (op de doek). Strijk de bovenkant van het beslag niet glad. Spatel de cacao luchtig door de rest van het beslag en verdeel het chocoladebeslag over het vanillebeslag. Haal een satéprikker door het beslag zodat je een marmer effect krijgt.
 4. Zet de inzet of het vergiet op de pan, leg een deksel erop en stoom circa 45 minuten. Controleer tussendoor of er nog voldoende water in de pan zit en vul indien nodig aan met kokend water.
 5. Prik aan het einde van de stoomtijd in de cake en kijk of de prikker er schoon uitkomt. Til de cake (met doek en al) uit de pan. Laat 2 minuten afkoelen en haal de doek die er een beetje aangeplakt is voorzichtig eraf.