Teriyaki met bavette en champignons

Dit recept is gebaseerd op de populaire kip Teriyaki spiesjes, ik neem deze spiesjes altijd als ik in een wokrestaurant ben. De smaak van de Teriyaki saus is goed toepasbaar bij allerlei andere stukken vlees en groente. De saus is heel makkelijk te maken, maar ik moest een paar testversies maken, voordat ik de juiste verhoudingen had  gevonden. Ik gebruik bavette voor dit gerecht (bavette =  is afkomstig uit de zogenaamde ‘vang’ (een stuk werkvlees aan de onderkant van de koe)), hij heeft een mooie grove structuur en is heerlijk mals. Hij ligt in het vleesschap bij je plaatselijke AH of je kunt naar een slager gaan. Als je echt niet aan een bavette kan komen, gebruik dan een mooi biefstukje. Ik maak altijd wat extra saus, kun je gerust een week in de koelkast bewaren of invriezen voor later. Probeer en geniet van dit Japans gerecht!

Ingrediënten (2 porties):

 • 300 gram bavette (in blokjes, licht gekruid met peper en zout)
 • 400 gram champignons (in partjes)
 • paar stengels lente ui (alleen het witte gedeelte, in ringetjes)

Voor de saus (4 porties):

 • 60 ml sojasaus
 • 240 ml water
 • 1 el geraspte verse gember
 • 3 tenen knoflook (geperst)
 • 5 el bruine suiker
 • 2 el honing
 • 2 el maïzena
 • 60 ml koud water

Bereiding:

 1. Doe de sojasaus, 240 ml. water, gember, knoflook, suiker en honing in een pan en verwarm het mengsel.
 2. Meng in een schaaltje de maïzena en 60 ml. water. Meng het totdat de maïzena is opgelost. Voeg het daarna toe aan de saus.
 3. Breng de saus aan de kook en laat hem indikken tot de gewenste dikte. Houd er rekening mee dat je de vlees en groente ook gaat garen in de saus, dus de saus moet niet al te ver ingekookt zijn (je kan ook water toevoegen als de saus toch te dik is geworden).
 4. Verwarm 2 el olie in een grote koekenpan. Wanneer de olie heet is, voeg dan de stukjes vlees toe en bak ze snel rondom bruin. Zodra ze bruin zijn, haal je het vlees uit de pan en doe je ze in een schaaltje met folie eroverheen, zodat het vlees kan rusten.
 5. Roerbak in dezelfde koekenpan de champignons mooi bruin.
 6. Voeg als de champignons bijna gaar zijn, de teriyakisaus toe en laat de saus een paar minuten inkoken.
 7. Als laatste doe je het vlees weer terug in de pan (met de vleessappen) en meng het vlees goed met de champignons en de saus.
 8. Garneer de teriyaki bavette nog met de lente ui en serveer met witte rijst.

Eet smakelijk!