Rendang II

Dit recept heb ik van de flavorflav foodblog. Ik maak vaak rendang en ik vind het wel fijn om verschillende recepten te hebben, de ene keer heb ik zin in een romige rendang, de andere keer in een iets zoetere en soms een heel simpele, met iets minder ingrediënten. Dit is een recept, die iets bewerkelijker is, maar dat kun je ook proeven. Hij is het proberen waard! Succes 🙂

Ingrediënten:

10 kemirinoten (geroosterd)
2 uien, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
stuk gember van 4 cm, fijngehakt
stuk verse laos van 3 cm
2 rode pepers (of 2 eetlepels van je favoriete sambal)
2 el gemalen koriander
2 el kaneelpoeder
1 el komijn
1 el kukurma
4 kruidnagels
zonnebloemolie om in te bakken
1 kilo runderriblappen, in hapklare stukken gesneden
2 blikken kokosmelk van 400 mililiter
1 citroengras, in stukken en gekneusd
2 kaneelstokjes
4 djuruk purut blaadjes
2 daon salam blaadjes
1 el tamarindepasta
1 runder bouillonblokje
100 gram santen
100 gram gemalen kokos, bruin geroosterd.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 160 ºC en rooster de kemirinoten ca. 10 minuten. Maak een boemboe door de de uien, knoflook, gember, laos, rode peper, koriander, kaneel, komijn, kurkuma, kemirinoten en kruidnagel te vermalen in een keukenmachine.

2. Verhit zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin het vlees rondom aan tot het mooi bruin is. Doe dit in delen, als je te veel vlees in de pan doet, wordt het niet goed bruin. Zet het vlees apart.

3. Verhit nog wat olie in de pan en fruit hier de boemboe in aan tot deze geurig is, ca. 2 minuten. Wel goed blijven roeren zodat het niet aanbrandt. Doe het vlees terug in de pan en voeg kokosmelk toe, samen met net zo veel water tot het vlees onder staat.

4. Voeg nu de citroengras toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, djeruk purut, daon salam, bouillonblokje en tamarinde. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes pruttelt. Laat de rendang nu ca. 2-3 uur zonder deksel opstaan, tot het helemaal is drooggekookt. Als het te snel droogkookt kun je wat water toevoegen, zodat het niet aanbakt. En natuurlijk af en toe roeren.

5. Snijd de santen en voeg deze toe aan de rendang samen met wat water (ongeveer een glas). Doe de geraspte kokos in een droge koekenpan en op middellaag vuur. Blijf de kokos goed roeren tot deze goudbruin is. Voeg de kokos toe aan de rendang en laat nog ca. 10 minuten sudderen.

6. Proef de rendang en breng eventueel op smaak met zout. Het vlees moet iets uit elkaar vallen als je je vork er in steekt, maar niet zo ver door zijn dat het echt draadjesvlees is.