Het mosselseizoen met nieuwe oogst van Zeeuwse bodem is op 8 juli geopend. Daarom heb ik een mooi mosselgerecht voor jullie: een heerlijk, simpel, Portugees mosselpannetje genaamd Cataplana. Cataplana is de naam van de pan waar het gerecht traditioneel in bereid wordt. De pan bestaat uit 2 bolvormige delen die samen geklemd worden, waardoor een gesloten geheel ontstaat. Je hebt dan als het ware een soort sudderoventje waarin op het vuur heerlijke gerechten met vis en schelpdieren gemaakt worden. Dit gerecht kan ook heel goed in een braadpan gemaakt worden.

Ingrediënten:

2 kg mosselen
2 grote uien in halve ringen
125 gram chorizo in kleine stukjes
4 teentjes knoflook fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml bouillon (eigen keus vis/kip/groente/rund)
1 eetlepel tabasco of piri piri
1 theelepel paprikapoeder
1 laurierblaadje
3 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Flinke scheut sherry (of wijn)
Olijfolie
Peper & zout

Bereiding:

Spoel de mosselen goed af met koud water. Doe olijfolie in de pan. Fruit op een laag vuur de chorizo en ui 10 minuten. Voeg knoflook,
laurierblad, tomatenpuree en paprikapoeder toe en fruit even mee.

Blus het dan af met sherry of wijn. Voeg dan de pepersaus,  zout en peper naar smaak toe en breng aan de kook. draai het vuur laag en laat 10 min. zachtjes stoven.

Voeg dan de schaal- en schelpdieren toe en doe een deksel op de pan en kook alles in 5-10 minuten gaar. Schep tussendoor de mosselen een paar keer om.

Zet de pan op tafel en strooi de peterselie eroverheen. Serveren met (stok)brood, of eventueel gekookte aardappelen en salade.